Selecteer een pagina

BREDA – Van alles probeerde Anita Wagemakers om van het roken af te komen. Nu doet ze een ultieme poging in het experiment We Stoppen! van AVROTROS. ,,Het moet gewoon.”

Pas op mijn 45ste begon ik met roken. Toen ik jong was mocht ik roken van mijn ouders, maar dat was niet stiekem. Dus ben ik niet begonnen. Tegen mijn dochter zei ik hetzelfde maar dat werkt dus niet. Die rookt best veel.”

24 sigaretten per dag

,,Ja, wat is veel? Zij rookt een half pakje per dag, denk ik. Ikzelf zit op een pakje, nee geen negentien sigaretten het zijn er 24, die draai ik zelf en dan duw ik ze in zo’n pakje. Ik zorg altijd dat ik een voorraad heb. Voor als het weer slecht gaat met mijn vader…ik ben een emotionele roker. Vroeger woog ik 140 kilo, nu heb ik een maagband. In de gesprekken voor die operatie bleek dat ik een emotionele eter was.”

Kopje koffie en een sigaret

,,In 2000 ging ik scheiden. Na een paar jaar kreeg ik een vriend die rookte. Toen ben ik mee gaan roken. Ik vond het best lekker. Na drie jaar verdween de vriend, maar de sigaret bleef. Ik zat op een half pakje per dag, dat is nu zeker verdubbeld. Als ik wakker word is het eerste wat ik doe een kopje koffie met een sigaret. Dan ontbijten, aankleden en daarna weer eentje. Weet je waar veel gerookt wordt? In de zorg, waar ik werk. Tijdens de pauzes steken we altijd een sigaretje op , even naar buiten. Zegt er iemand: ‘Ik steek er nog eentje op’, dan doe ik weer mee. Meestal roken we om de beurt, want je kunt de bewoners niet alleen laten.”

Vieze smaak

,,In mijn auto liggen altijd Smintjes, en in al mijn handtassen zit een doosje pepermuntjes. Die vieze smaak in m’n mond. Soms ruik ik mezelf. Dan denk ik: waarom rook ik eigenlijk, want ik vind het zo vies. Ik rook ook binnen, maar meestal op het balkon. Als er bezoek komt, verdrijf ik de geur met wierook en ik zet de ramen open. Voordat ik meega naar de kazerne voor het experiment, zorg ik dat mijn huis helemaal aan kant is en alle ramen zijn gezeemd. Dat het huis rookvrij is, zodat ik echt opnieuw kan beginnen. Ik ben niet bang dat het experiment mislukt.”

Alles geprobeerd

,,Ik voel me waardeloos. Waarom lukt het een ander wel om te stoppen en mij niet? Ik heb alles geprobeerd: cold turkey stoppen. Omdat ik dat niemand had verteld, werkte dat niet. Ik stopte ook altijd net voordat we met de familie op vakantie gingen. Omdat zowat de hele familie rookt, was dat de verkeerde timing. Nicotinepleisters heb ik ook geprobeerd en Champix, die tabletten. Daarna hypnose en acupunctuur. Het heeft me nu genoeg geld gekost. Alleen die eerste twee kreeg ik vergoed.”

Kazerne

,,Nu weet iedereen dat ik ga stoppen. Of ik het eng vind die kazerne? Nee, het moet gewoon. Er zijn veel sprekers en ’s avonds treden Nederlandse artiesten op. We gaan veel sporten, denk ik, er is vast een overlevingsbaan. Dat wordt nog wat met mijn conditie. Ik loop twee keer per week stevig door, met een vriendin. Een kilometer of vijf. Maar de laatste tijd hoor ik me in bed wel eens piepen. Geen rokershoest zoals mijn ex-vriend. Al hij opstond, was hij net zo’n waakhond. Ik heb af en toe dat ik wegval, van die flauwtes, maar ze kunnen niks vinden. Toch is mijn gezondheid een van de grootste redenen waarom ik wil stoppen. En je voelt je onderhand een crimineel als je nog rookt.”

Hartstikke stoer

,,Ik ben ook zo iemand die rookt in de wachtrij van de Efteling. Toen wij op een vakantiepark buiten bij de ingang stonden te roken, keek iedereen mij zo gemeen aan. Zo van: daar staat er weer eentje die rookt. Maar misschien vul ik dat zelf zo in. Iedereen vindt het hartstikke stoer dat ik meedoe aan dat programma. Ze staan er allemaal achter. Zelfs mijn vriendin, die zelf rookt. ‘Als ik bij jou ben, dan rook ik niet’, heeft ze gezegd. Dat vind ik knap.”

,,Van de vorige keer dat ik stopte – ik hield het een week of drie vol – weet ik dat ik moet gaan bewegen. Als ik behoefte krijg aan een sigaret, moet ik afleiding zoeken. Of ik ga bellen, iets doen met met m’n handen. Toen ik op mijn werk was, ging ik wandelen. Maar ja wat doe je als het regent? Ach, dan ga ik toch ook gewoon. Of ik ga douchen. Lekker opgefrist en klaar!”

 

Bekijk hier de video waarin Anita Wagemakers wordt geïntroduceerd.

BRON: BN DeStem